Novinka!

15.05.2013 20:11

Možná trochu netradiční a pro mě netypické, zpracování záhadné smrti jednoho z muží, kteří hýbali Evropou po druhé světové válce. Pro pochopení souvislostí celé události doporučuji přečíst zkrácený popis posledních dní jeho života.

 

Dne 7. března 1948 se Jan Masaryk zúčastnil velké přehlídky Sokolů na Staroměstském náměstí a týž den k večeru jel na hrob svého otce do Lán.

Dne 8. března byl na vzpomínkovém večeru Národního divadla.

9. března byl přítomen při audienci nového polského velvyslance v Benešově vile v Sezimově Ústí. Přitom probral některé věci s prezidentem "o samotě" (Benešova vila byla komunisty odposlouchávána, čehož si byli oba vědomi). Po rozhovoru byl Jan podle svědků v dobré náladě, prezident však již méně (z toho lze vyvodit, že ministrovi povolil emigraci s obavou, že se to dozví i tajná policie a bude jednat).

V pět hodin odpoledne přivedl dr. Jiří Špaček, 1. Masarykův tajemník, návštěvu dr. Kavana z Londýnského vyslanectví, který se zdržel něco přes 20 minut.

Komorník Bohumil Příhoda mu přinesl před osmou večeři, kterou snědl. Komorník přinesl dvě láhve minerálky a jednu láhev piva a otevřel velké vysoké okno v ložnici. Poté Masaryk řekl: "Tak Příhodo, zítra ráno v půl deváté! Děkuju a dobrou noc!" Další očekávaná návštěva podle svědectví komorníka nepřišla a ministr pracoval na projevu v bytě sám.

Nad ránem 10. března 1948 byl ministr zahraničních věcí Jan Masaryk nalezen mrtev pod oknem koupelny svého bytu v Černínském paláci. V koupelně byl nepořádek, otevřené okno nad radiátorem a rozházené polštáře z ložnice, z nichž jeden se nalézal přímo ve vypuštěné vaně. V ložnici zůstalo otevřené velké okno, tak, jak je kolem deváté večer otevřel komorník Příhoda.

Samozřejmě jsem si potřebné věci (rozměry, jména, názvy,...) patřičně nastudovala, přesto se opírám hlavně o vědomosti z dějepisu. Kdokoli by v textu našel nějakou technickou nebo pravopisnou chybu, stačí napsat a já opravím ;)

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode